Meillä nukutaan huonosti

Unen aikana elimistömme lepää ja elpyy. Joka viidennellä suomalaisella on kuitenkin unihäiriö, mikä heikentää unenlaatua. Huomioitavaa on, että unihäiriössä ei välttämättä pääoireena ole huono nukkuminen vaan usein päiväaikainen vireystilan ja toimintakyvyn heikkeneminen, kuten muistiongelmat, tarkkaavaisuuden ja aloitteellisuuden puute. Unihäiriöitä on useita erilaisia ja ihmisellä voi olla samanaikaisesti useita unihäiriöitä. Tällä hetkellä unihäiriöt luokitellaan kansansairauksiksi ja potilaiden määrä lisääntyy kokoajan. Yleisimmät unihäiriöt ovat unettomuus, kuorsaus sekä uniapnea. Tärkeää on, että unihäiriö diagnosoidaan, koska oikea diagnoosi mahdollistaa hoidon henkilökohtaisen räätälöinnin.

Uniapnea on unenaikainen hengityshäiriö. Suomessa uniapneasta kärsii vähintään 300 000 ihmistä. Ongelmana on, että 80-90% uniapneaa sairastavista ei tiedosta sairastavansa sitä. Uniapneassa potilaalla esiintyy unenaikana toistuvia hengityskatkoksia ja siitä seuraavia havahtumisia ja yöunen pirstoutumista. Tyypillisiä oireita ovat päiväväsymys, ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute, äänekäs kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkokset, yöhikoilu sekä lisääntynyt virtsaamistarve. Riski nukahtaa rattiin on jopa kuusi kertaa suurempi kuin samanikäisillä aikuisilla keskimäärin. Unitutkimuksessa selviää mikälainen ja kuinka vaikea-asteinen uniapnea on kyseessä. Pääasiallisina ja vaihtoehtoisina hoitomuotoina uniapneaan ovat laihdutus, CPAP-hoito sekä uniapneakisko. Nukkumaan mennessä suuhun asetettavalla uniapneakiskolla alaleukaa ja kielen lihaksistoa siirretään eteenpäin, mikä avartaa nielun ilmatilaa kielen kannan tasolla.

Hammaslääkäriasemaltamme saat apua uniapnean ja kuorsauksen diagnosointiin ja hoitoon. Vastaanotollamme voimme selvittää sinun untasi ns. suppea unipolygrafia -tutkimuksen avulla. Tutkimus tapahtuu siten, että saat unitutkimuslaitteen mukaasi kotiin ja nukuttuasi yhden yön laitteen kanssa palautat laitteen vastaanotollemme. Yöllinen unitutkimus antaa monipuolista tietoa elintoiminnoista ja mahdollistaa siten unihäiriöiden tarkan tunnistamisen sekä parhaan mahdollisen lähtötilanteen hoidolle. Unitutkimus tehdään yhteistyössä Oivauni-uniklinikan (www.oivauni.fi) kanssa. Hammaslääkäriasemallamme valmistetaan yksilöllisiä kuorsaus- ja uniapneakiskoja. Valmistamme pääasiassa Somnodent Fusion (www.somnomed.com) sekä Silensor -kiskoja. Varaa aikasi unitutkimukseen tai kuorsauskiskon/uniapneakiskon tekoon numerosta 017 814 514.

Uniapneakoje

SomnoMed uniapneakoje

image description

Tulossa ensikertaa hoitoon?

Sijaitsemme matkasi varrella. Meille voit saapua helposti maa- ja vesireittejä pitkin. Järjestämme turvallista hoitoa sinua varten. Lue lisää...